OVER SNEEK & DE SNEEKWEEK

De 86e Sneekweek vindt plaats van zaterdag 5 t/m donderdag 10 augustus 2023

Súdwest Fryslân

Zuidwest-Friesland (ook wel Súdwest-Fryslân) is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland en is gelegen in de regio Zuidwest-Friesland.

De gemeente heeft een oppervlakte onderverdeeld in 433,09 km² land en 382,88 km² water. Hiermee is het qua totaaloppervlakte de grootste gemeente van Nederland. Als enkel naar de landoppervlakte gekeken wordt moet het Noordoostpolder laten voorgaan.

Geschiedenis
De gemeente is per 1 januari 2011 ontstaan door fusie van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wonseradeel (Wûnseradiel) en Wymbritseradeel (Wymbritseradiel).

In speciale raadsvergaderingen eind 2009 in de vijf gemeenten stemde 95% van de raadsleden voor de herindeling. Volgens een onderzoek verschenen in de Leeuwarder Courant van 16 januari 2010 was 54% van de ondervraagde burgers voor de herindeling.

Op 1 januari 2014 is de gemeente uitgebreid met een deel van de opgeheven gemeente Boornsterhem (Boarnsterhim). Het gaat om de dorpen Deersum, Poppingawier, Rauwerd, Sijbrandaburen en Terzool.

Verder heeft de gemeente Littenseradeel (Littenseradiel) besloten om uiterlijk 2018 opgeheven te worden. Van deze gemeente zullen dan 15 dorpen overgaan naar Súdwest-Fryslân.

Naam
Als werknaam koos men voor Súdwest Fryslân (‘Zuidwest Friesland’), omdat de streek bekendstaat als de Zuidwesthoek. Burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn maakte in december 2009 namens de negen gemeenten in West-Friesland bezwaar tegen deze voorlopige naam. Volgens hem schiep de naam verwarring, omdat er dan een Oost-Friesland zou zijn (in Duitsland), een Friesland en een West-Friesland (in Noord-Holland), met daar tussenin nog een regio Zuidwest-Friesland, die dan ten oosten van West-Friesland zou liggen.

Begin 2010 vaardigden de betrokken gemeentebesturen een oproep aan de inwoners uit om mee te denken over de definitieve naam. Uit de inzendingen kozen de vijf gemeenteraden elk een suggestie. Vier gemeenten schoven de werknaam naar voren: ‘Súdwest Fryslân’. De gemeente Sneek echter wilde haar dominantie positie in de nieuwe fusiegemeente graag benadrukt zien en bracht daarom ‘Sneek Súdwest Fryslân’ als naamsuggestie aan.

Rond die tijd werd ook een actiegroep opgericht die de fusiegemeente liever de naam ‘Súdwestergo’ zag krijgen, naar het historische Westergo. Er wordt geargumenteerd dat ‘Súdwest Fryslân’ te artificieel klinkt en door de twee accenten onpraktisch in gebruik is. De invloed van de actiegroep was beperkt.

Toen de gemeente op 1 januari 2011 ontstond heette ze officieel Súdwest Fryslân. Op 31 maart 2011 heeft de raad het officiële besluit genomen deze naam aan te nemen. In de vergadering van 26 mei 2011 werd echter besloten de naam te wijzigen naar Súdwest-Fryslân (met koppelteken) om zo beter aan te sluiten bij de spellingregels.

Plaatsen
De gemeente Súdwest-Fryslân is qua totale oppervlakte de grootste gemeente van Nederland en qua landoppervlakte de op één na grootste. Ze telt 74 officiële plaatsen (kernen), waaronder zes van de Friese elf steden en 68 dorpen. De Nederlandse namen zijn de officiële, met uitzondering van Ysbrechtum en It Heidenskip.

Sneek

Sneek is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Sneek ligt ten noordoosten van IJlst, ten noordwesten van Joure en Heerenveen, ten zuidwesten van Leeuwarden en ten zuidoosten van Bolsward. Het is de grootste plaats van de gemeente Súdwest-Fryslân en de derde plaats in de provincie Friesland. De stad telde in 2021 33.590 inwoners.

Sneek is gelegen bij het Sneekermeer, en is bekend vanwege de historische binnenstad, met onder meer de Waterpoort, en vanwege de Sneekweek. De stad vervult een centrale functie voor de regio Zuidwesthoek en was van augustus 1498 tot maart 1500 de officiële hoofdstad van het gewest Friesland.

De 86e Sneekweek

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd zoals een vlootschouw, muziekfestival, kindermiddag, straattheater en een slotconcert. Gedurende de hele week staat op het Martiniplein in de binnenstad een kermis en zijn er elke dag evenementen op het Kolmeersland.

Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met podia op o.a. de Marktstraat, de Wijde Noorderhorne, het Schaapmarktplein, de Kleine Kerkstraat en natuurlijk op het Starteiland.

WWW.SNEEK.COM

Hoe het werkt

Op sneek.com vind u alles over Sneek en de Sneekweek. Met onze gemakkelijke zoek-functie ziet u gelijk en gemakkelijk welke ondernemer er een actie of evenement heeft. Meld uw bedrijf vandaag nog aan en profiteer van de extra vindbaarheid!

Leuke Acties en Aanbiedingen

Heeft u als ondernemer een leuke actie of aanbieding dan kunt u deze via uw persoonlijke pagina gemakkelijk aanpassen of toevoegen 24/7 7 dagen per week.Ook kunt u gemakkelijk uw bedrijfsprofiel aanpassen en bv leuke foto's toevoegen.

Openingstijden en Sociale Media

Laat uw bezoekers zien wanneer u geopend bent en wanneer er speciale openingstijden zijn. Deel gemakkelijk uw acties en aanbiedingen via sociale media. De mogelijkheden zijn eindeloos, begin met het claimen van uw bedrijf!

Bedrijven in Sneek

Met een online advertenties haal je meer klanten binnen!
cat-icon Zeskanter, 100, 8608 XA Sneek
cat-icon de Wieken, 84, 8608 ZC Sneek
cat-icon Akkerwinde, 50, 8607 DB Sneek

Stichting Elimwerk Friesland

Stichting Elimwerk Friesland

cat-icon Molenkrite, 234, 8608 WK Sneek

Akkelien’s salon voor Shiatsu, massagetherapie en gezichtsbehandelingen

Akkelien's salon voor Shiatsu, massagetherapie en gezichtsbehandelingen

cat-icon Weegbree, 2, 8607 DS Sneek

Avalon Praktijk voor ontwikkeling van Geestelijk en Lichamelijk welzijn

Avalon Praktijk voor ontwikkeling van Geestelijk en Lichamelijk welzijn

cat-icon Pinksterbloem, 4, 8607 DV Sneek

C.S.C. Eckes – Praktijk voor Zelfgenezing, Muziek- en Transformatietherapie

C.S.C. Eckes - Praktijk voor Zelfgenezing, Muziek- en Transformatietherapie

cat-icon Waterkers, 41, 8607 ES Sneek

Praktijk voor Shiatsu-therapie & massages Rinny Koornstra

Praktijk voor Shiatsu-therapie & massages Rinny Koornstra

cat-icon Keizersmantel, 423, 8607 GJ Sneek
cat-icon Keizersmantel, 453, 8607 GK Sneek
cat-icon Keizersmantel, 447, 8607 GK Sneek
cat-icon Atalanta, 13, 8607 GN Sneek
cat-icon Jonkvrouw, 42, 8607 GS Sneek

M.M.Faber van Wee Mondhygi?nist

M.M.Faber van Wee Mondhygi?nist

cat-icon Koolwitje, 37, 8607 GV Sneek

Particuliere Verpleging Ina Snijder

Particuliere Verpleging Ina Snijder

cat-icon Dagpauwoog, 45, 8607 HN Sneek
cat-icon Apollovlinder, 39, 8607 HT Sneek
cat-icon Citroenvlinder, 1, 8607 HX Sneek
cat-icon Deekland, 2, 8607 KK Sneek
cat-icon Lemmerweg, 43, 8608 AA Sneek
cat-icon Ype Staakstraat, 1, 8607 BH Sneek
cat-icon Morrahemstraat, 84, 8608 BP Sneek

Kindercoachpraktijk Thea Visser

Kindercoachpraktijk Thea Visser

cat-icon De Opper, 16, 8604 VN Sneek
cat-icon It Harspit, 20, 8604 VS Sneek
cat-icon It Harspit, 20, 8604 VS Sneek

Office Heart Rhythm Support

Office Heart Rhythm Support

cat-icon It Harspit, 21, 8604 VS Sneek

V.O.F. Eerste Hulp Duo B & B

V.O.F. Eerste Hulp Duo B & B

cat-icon It Harspit, 11, 8604 VS Sneek
cat-icon Loengasterlaan, 15, 8604 ZC Sneek

Praktijk voor Reflexzonetherapie Fernhout – RZT

Praktijk voor Reflexzonetherapie Fernhout - RZT

cat-icon 1e Oosterkade, 48, 8605 AB Sneek
cat-icon Valkstraat, 5, 8605 AV Sneek

Maatschap H.E. Piersma en I.S. Abma

Maatschap H.E. Piersma en I.S. Abma

cat-icon Burgemeester de Hooppark, 7, 8605 CR Sneek

Lienos Security en Activiteitenbegeleiding B.V.

Lienos Security en Activiteitenbegeleiding B.V.

cat-icon Van Hessen Kasselstraat, 24, 8606 BR Sneek